Maran Hønsehuset

Redekasser

Der findes mange forskellige typer redekasser. Lige fra  murbaljer, kattebakker med overdækning til forsvindingsredekasser. Vi har valgt forsvindingsredekasser til vores Maran. Vi har gode erfaringer med redekasserne. Det sker dog, at æg bliver lagt andre steder end i redekassen.

I forsvindingsredekasser triller æggene ned i et hul og altså væk fra hønsene. Det giver flere fordele. Dels bliver hønsene ikke fristet til at spise æggene. Dels er hønsene mindre tilbøjelige til at blive skruk, da der ikke ligger æg i redekassen. Ulempen er, at nogle høns ikke er glade for at gå i en forsvindingsredekasse, bl.a. fordi der ikke kan bruges halm.

Nedenfor har vi lavet en kontrol redekasse (trap nest) til vores maran høns. Den bruges til at få identificeret hvilke høns, der skal frasorteres pga. æg kvalitet.Den fungerer ved, at den delte låge skubbes op af hønens ryg og herefter glider/falder ned (som vist i redekassen til højre) når hun er helt inde i redekassen. Hun er nu fanget og skal lukkes ud “manuelt”. Det kræver noget overvågning, da hønen jo ikke skal være indespærret i mange timer. Systemet virker super godt.

rederede-h-2

Foderautomater

Vi benytter hjemmelavede foderautomater til vores voksne Maran. Den er ret enkel at lave og kan dimensioners efter behov. Den store fordel er, at den giver meget lidt spild.

fodera (1)

Billedet viser vores foderautomater med to huller. De passer til ca. 8 høns. Automaten kan indeholde godt 25 kilo foder

Automatens mål er 60Hx20Dx40B cm. Siderne er savet ud af en plade på 240×40 cm. Den tog ½-1 time at lave med håndsav, skruemaskine og et 102 mm hulbor. De anvendte rørbøjninger kan købes billigt – fx i Harald Nyborg.

Se den grundige byggevejledning i link/video.

Æglyser

Vi har lavet en hjemmelavet æglyser. Mangler endnu at få prøvet den, så review kommer senere

Byggevejledning mv. kan ses her

http://mcdev.forumieren.eu/t182-bruteier-mit-selbstgebauter-lampe-schieren

Vandsystem

Siden foråret har vi anvendt et automatisk vandsystem med vandkopper tilsluttet en større beholder.  Langt de fleste automatiske vandsystemer – også vores – er anvender lavtryk. Det betyder, at direkte vandtilslutning fra vandhanen til vandkopperne er umulig.

Systemet består af en 300 liters beholder, hvor der er tilsluttet en mindre cisterne. Herfra løber vandet i ud vandkopperne. Cisternen er tilsluttet, da højden på vandbeholderen giver et for stort vandtryk. Flere vælger at tilslutte cisternen direkte til vandhanen. Det kræver dog, at man har stor tiltro cisterne, vandslanger og vandkopper, hvis man ikke vil bekymre sig om oversvømmelse. Der kommer billeder af anlægget senere.